piątek, 29 listopada 2013

Lipcowy festiwal ryby

Ustronie Morskie zaprosiło latem na „Festiwal Ryby". Główną atrakcją imprezy były, bez wątpienia popisy mistrza kulinarnego Roberta Sowy oraz jego kucharzy, którzy dbali o to aby nikt, kto przyszedł do ustrońskiego amfiteatru był głodny. Swoje dania serwował również ustroński Hotel Lambert Spa.
Ogromne emocje i doping ze strony publiczności wzbudził Konkurs Kulinarny „Mistrz ustrońskich smaków". Tytuł ten otrzymał Witold Miśtak, uzyskując niemal komplet punktów, za dorsza na pierzynce z konfitury cebulowej z sosem pokrzywowym. II miejsce przyznano Markowi Iwańczykowi za dorsza smażonego w sosie a'la Marek, III miejsce otrzymała Teresa Kontak i Wioletta Krawczyk za śledzia w pomidorach z pieczarkami. Większość dań prezentowanych podczas konkursu można znaleźć w publikacji „Ustrońskie smaki rybne", która została wydana przy okazji festiwalu.
Podczas imprezy nie zabrakło także muzyki szantowej w wykonaniu zespołu „Kubryk".
Były ponadto animacje dla dzieci, oraz fireshow, a na zakończenie można było potańczyć i pośpiewać podczas koncertu zespołu „Specyficzni". Wszystko wskazuje na to, że pomysł przyjął się dobrze i będzie kontynuowany w kolejnych latach, a Ustronie Morskie będzie się promowało smacznymi potrawami z ryb bałtyckich.
Impreza dofinansowana została z Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 - 2013" w ramach projektu pn. „Promocja obszaru Stowarzyszenia Kołobrzeska Lokalna Grupa Rybacka poprzez organizację imprezy Ustrońskie wariacje rybne".

Ostatnie Publikacje